Kanelfläta
Dagen till ära skulle syster komma förbi en sväng, så hon beställde nybakta kanelbullar. Så det var ju bara att ställa klockan och gå upp och baka så dom skulle vara klara lagom tills hon kom. Och helt ärlig, finns det något godare än nybakta kanelbullar och kall mjölk!?
Men då jag är som jag är ville jag testa på något nytt. Och jag har alltid fascinerats av konditoris bullflätor/längder. Så passade på att göra mina egna kanelflätor idag.
Kanelflätor
2 st
50 g jäst
150 g smör
6 dl mjölk
2 krm salt
1 dl socker
1 tsk kardemumma
16 dl mjöl
Fyllning
75 g smör (rumstempererat)
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 msk kanel
Garnering
ägg
pärlsocker
Blanda jäst (torr), salt, socker, kardemumma och lite av mjölet i en skål.
Smält smöret och häll i mjölken, värm till 40 grader.
Häll ner det i skålen och arbeta till en smidig deg samtidig som du tillsätter mjölet lite i taget.
Låt jäsa under en bakduk i ca. 45 min.
Blanda alla ingredienser till fyllningen.
Knåda degen i någon minut på mjölat bakbord. (Här fick jag arbeta in ganska mycket mjöl, då min deg fortfarande var kladdig.) Dela sen degen i två bitar.
Kavla ut ena degen till en rektangel på mjölat bakplåtspapper.
Bred på fyllningen i mitten.
Skär skåror med en kniv eller degskrapa.
Fläta genom att lägga flikarna över varandra.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt flätan jäsa under bakduk i ca. 30 min.
Gör under tiden iordningen den andra flätan.
Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 15-20 min.
Kommentarer
Postat av: m.ade b.y m.ary
Svarade på ditt meddelande, var i frankrike när du skrev kommentaren på bloggen! Tänk på dig enda sedan dess, du bör ha fått mitt kommentarssvar i din inkorg. Hör av dig om du känner att du vill el behöver. Varma kramar till dig!! /Mary
Svar:
Ellinor Löf
Postat av: malin
oooh! va snyggt! tack fr att du visa precis hur man gör, för har alltif velat få till en snygg fläta :) de kommer defenetivt testas på i höstrusket :)
Svar:
Ellinor Löf
Postat av: Amanda
Jag måste verkligen testa det här! Men varför tar man bara fyllning på mitten? Kan man ta över hela så det inte bitarna blir hälften med bara bröd? :-)
Svar:
Ellinor Löf
Trackback