Månadens sötsak - Macarons

Jag har på flera bloggar sett "Söta saker loggan" och undrade vad det var, så trillade in på Söta sakers blogg. Det visade sig att hon har en utmaning varje månad med ett tema där man ska baka något inom det temat. Hur kul låter inte det?! Så jag måste ju lätt vara med!
 
Temat den här månaden var "Reseminnen".
 
Så vad passar inte bättre än macarons..? Den vackra skapelsen från Paris. Staden jag åkte till med klassen när jag gick i 9:an. Så jag vill ta min lilla korg med chokladmacarons, lägga mig på en filt och bara drömma tillbaka till den vackra staden och dess underbara minnen man fick med sig hem. 
 
 
 
 
Recept och flera bilder hittar ni här.

Chokladmacarons

 
Som jag tidigare nämnt bakade jag mina första macarons för ett tag sedan. Jag hade blivit utmanad av en kompis och skulle på inflyttningsfest någon dag senare. Så tyckte det skulle bli lite kul att ge bort några i present då, om jag nu skulle lyckas.
Håll i hatten nu gott folk, men jag Ellinor Löf, lyckades! På första gången! Det var lycka på riktigt kan jag tala om för er. Har nog aldrig blivit så lycklig som jag blev då, när jag bakat något annat tidigare.
Jag verkligen älskade att göra dom. Så kommer förhoppningsvis att göra många flera i mitt liv, i alla dess smaker och färger.
Återstår att se om jag lyckas bara, haha.
 
Men några tips innan ni startar: 
* Se till att ställa fram äggvitorna en till två dagar innan för att få dom rumstemperarade.
* Använd en köksvåg och termometer. (Har ni inte det, blir det jobbigt tyvärr.)
* Sila allt "pulver" genom en finmaskig sil för att få en finare yta på macronsen.
* Vispa helst äggvitan i en rostfri skål.
* Köp färdigt mandelmjöl, det underlättar jätte mycket!
* Undvik Dr. Oetkers karamellfärg, då den är för vattnig, vilket macronsen inte tycker om. Färga istället med pulverfärg eller pastafärg.
* Undvik att baka macronsen när det är dålig väder ute som regn eller åska. Det kan påverka marängen pga. den ökade luftfuktigheten.
* När du viker ner mjölet i marängen, var Väldigt försiktig!
* Om du får toppar på smeten som inte flyter ut efter att du spritsat ut den, slå plåten i bordet tills dom försvinner.
 
 
Chokladmacarons 
Ca. 40 st
 
60 + 60 g äggvitor
35 g socker
150 g mandelmjöl
130 g florsocker
150 g socker  (sockerlagen)
50 g vatten     (sockerlagen)
8 g kakao
 
Chokladganache
1 dl grädde
100 g mjölk choklad
 
Väg upp det siktade mjölet och florsockret i en bunke och blanda.
Vispa 60 g ägg mjukt, tillsätt sedan 35 g socker under vispning.
Blanda socker och vatten i en liten kastrull och koka upp till 118 grader.
Häll i sockerlagen i smeten under vispning. Tänk på att inte vara för långsam här, då den stelnar fort.
Vispa fort i ca. 10-15 min. tills det blivit kallt.
Rör i 60 g ägg och kakaon i mjölet.
VIK ner 1/3 av marängen i mjölet och sedan resten, mycket f.ö.r.s.i.k.t.i.g.t!! Det ska bli trögt. (Det är det här momentet som är det kritiska. Rör du bara någon gång för mycket, kan det vara kört.)
Spritsa ut mindre 5 kronor med en rund tyll. Slå ut eventuella toppar.
Låt dom vila på plåten i 60-80 min. Så att ytan torkar.
Sätt ugnen på 155 grader.
Grädda i mitten i ca. 10 min. (Dom ska inte få färg.)
 
Hur vet man att dom är klara då..? Det hade jag ingen aning om när jag väl satte in dom, så jag testade mig fram! Första plåten lät jag vara inne längs. Dom fick lite färg och blev hårdare än dom andra, inte lika marängiga som dom med kortare tid. Men dom marängade till sig i kylen över natten. 
Andra plåten hade jag inne i ca 10 min, dom lät jag vara kvar en liten stund efter att dom rest sig, men inte fick någon färg. Dom vart marängiga på en gång, och mest lyckade.
Tredje plåten vart jag helt lyrisk över att dom reste sig något enormt mycket så jag tog ut plåten fort som fan när jag tyckte att dom inte reste sig mer. Men underbart är som sagt kort, så dom sjönk ihop. Försökte rädda dom genom att sätta in dom igen, vilket ledde till att vissa fick "dubbla" fötter, och andra strejkade med sitt resande. Tur att jag hade lite marginal ;)
Så låt dom "stå till sig" efter att dom rest sig, men inte fått färg.
 
Under tiden kakorna kallnar gör då ganachen.
Finhacka chokladen. Hetta upp grädden till strax under 100 grader, kokpunkten. 
Häll sedan ner chokladen i grädden och rör tills allt smält.
 
Para ihop kakorna med en kompis och spritsa ut ganachen på hälften av kakorna. Sätt ihop dom och förvara dom sedan i kylen. Där håller dom i ca. en vecka.
 
Lycka till!!
 
Mina toppar flöt ut av sig själv efter en liten stund.
 
Efter vilan då ytan har torkat något.
'
 
En riktigt hög fot efter gräddningen.
 
Uppdelningen av dom olika plåtarna. Längst upp är första plåten. Till vänster, andra plåten och till höger tredje plåten.
 
Dubbla foten jag pratade om. Inte jätte vackert, men men.
 
Ihopparning med en kompis.
 
Spritsa ut fyllningen och lägg ihop dom.
 
 
 
 
Då jag tack och lov lyckades med macronsen, blev det ju en inflyttningspresent. Slog in dom i cellofan och ställde på en liten bricka med texten "Especially for you" :)
 
Nästa inlägg tänkte jag visa hur jag gjorde Banksymålningen. Om det är någon som är sugen på att se det? :)

Kanelfläta

Dagen till ära skulle syster komma förbi en sväng, så hon beställde nybakta kanelbullar. Så det var ju bara att ställa klockan och gå upp och baka så dom skulle vara klara lagom tills hon kom. Och helt ärlig, finns det något godare än nybakta kanelbullar och kall mjölk!?
Men då jag är som jag är ville jag testa på något nytt. Och jag har alltid fascinerats av konditoris bullflätor/längder. Så passade på att göra mina egna kanelflätor idag.
 
Kanelflätor 
2 st
 
50 g jäst
150 g smör
6 dl mjölk
2 krm salt
1 dl socker
1 tsk kardemumma
16 dl mjöl
 
Fyllning 
75 g smör (rumstempererat)
1 dl socker
2 msk vaniljsocker
2 msk kanel
 
Garnering 
ägg
pärlsocker
 
Blanda jäst (torr), salt, socker, kardemumma och lite av mjölet i en skål. 
Smält smöret och häll i mjölken, värm till 40 grader.
Häll ner det i skålen och arbeta till en smidig deg samtidig som du tillsätter mjölet lite i taget. 
Låt jäsa under en bakduk i ca. 45 min.
 
Blanda alla ingredienser till fyllningen.
 
Knåda degen i någon minut på mjölat bakbord. (Här fick jag arbeta in ganska mycket mjöl, då min deg fortfarande var kladdig.) Dela sen degen i två bitar.
Kavla ut ena degen till en rektangel på mjölat bakplåtspapper.
 
Bred på fyllningen i mitten.
 
Skär skåror med en kniv eller degskrapa.
 
Fläta genom att lägga flikarna över varandra. 
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt flätan jäsa under bakduk i ca. 30 min. 
Gör under tiden iordningen den andra flätan.
 
Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 15-20 min.
 
 
 
 

Ladurée

Som tidigare nämnt besökte jag konditoriet Ladurée, på Grev Turegatan 15 i Stockholm. Vilket jag starkt kan rekomendera! Det fanns en hel uppsjö av macarons i alla möjliga smaker och färger, marmelad och sorbet (om jag inte minns fel då jag var helt fokuserad på alla vackra macarons, haha). 
Så befinner ni er i närheten så tycker jag defenitivt ni ska ta en sväng förbi där.
 
Deras vackra skyltfönster.
 
 
Heaven!!
 
Tyvärr är dom ganska dyra. Men jag har full förståelse för det, med tanke på hur svåra dom är att göra.
 
Den extremt söta påsen dom låg i. Är den inte alldeles underbart söt?!
 
Asken dom låg i.
 
 
Jag köpte 6 st, hehehe woooopps! Jordgubb/Marshmallows, Karamell, Vanilj, Hallon, Pistage och Choklad.
 
Vinsten kammades hem av vanilj, som var helt gudomligt god! Måste testa göra sådana själv!
Sista plats tog jordgubb/marshmallows då den var så fruktanskvärt söt tyvärr.
 
Kommer personligen försöka göra hallon också, den hade riktigt bra potensial. Och choklad har jag redan gjort, ska försöka lägga upp det inom en snar framtid.

Konsten att vara lugn vid bakning

Jag har på många ställen läst och hört att många tycker att det är rogivande att baka, att det är deras sätt att koppla av. Jag är precis tvärtemot! Antingen har jag panik, ångest eller bara är allmänt frustrerad som i, "Jag-HATAR-Den-Här-Ugnen!" eller så är jag i extas! Gärna allt på samma gång också.

Hahah aa herregud.. Jag har iofs aldrig blivit anklagad för att vara normal.. ;)


Hello Kitty tårta

Då mitt förra bonusbarn skulle fylla 5 år fick jag fria händer på tårtan till hennes kalas. Det fick då bli en Hello Kitty tårta. Dels för att utmana mig själv, heheh, men också för att hon som många andra tjejer i den åldern älskar just Hello Kitty. Så efter att ha googlat runt på massa bilder för att få inspiration till hur den skulle se ut, kom jag tillslut på hur jag ville att den skulle se ut. Ville dels inte använda mig av mmf eller sp då jag tyckte det såg för "sterilt" och tråkigt ut. Jag ville ha en mer "levande" tårta. 
 
Så jag tog min 24 cm runda form, en brödkniv och ICAs sprits (jag behöver verkligen en ny! Wilton, vill ni sponsra med en? heheh) och skapade mig min 5:e tårta genom livet. 
(Ska vid senare tillfälle göra ett inlägg där jag lägger in bilder på alla tårtor jag gjort/gör för att se hur jag utvecklas.)
 
Tårtan dekorerades med grädde och godis och innehöll vaniljkräm, hallonmousse och något mer, kommer tyvärr inte ihåg vad, då min mobil med alla bra bilder har gått i pension.
Så därför får jag nöja mig med mina 2 st (!) bilder jag hittade på kameran. Dom är tyvärr inte av bästa kvalité, men ni får er en uppfattning iaf. Och får jag liv i mobilen igen, slänger jag självklart upp bättre bilder! Och steg-för-steg bilderna som jag tog också. 
Tror jag kännde mig gladare än självaste födelsedagsbarnet, då jag fick så mycket beröm av både barn och föräldrar för denna Hello Kitty tårta, både till utseende och smak.Så det blev ett lyckat kalas för oss alla!

Äntligen dags att baka macarons

För inte så länge sedan blev jag döförälskad i den vackra skapelsen macarons. Men jag har dragit mig in i det sista på att baka dom själv. Men efter att både ha blivit utmanad av en vän, som lyckades göra dom på första försöket och ha besökt självaste Ladurée inne i stan, måste jag göra dom! Så nu gott folk står äggvitorna i rumstemperatur och väntar på att få lite kärlek.

Ps. Jag måste verkligen sluta med mitt bakbloggsberoende, det förstör min dygnsrytm! Klockan är snart 04.45 och det känns som att jag har både Saharaöknen och en elefant stående på varit ögonlock, men jag kan inte sluta! -_-



RSS 2.0