Marängtårta med Daimgrädde och jordgubbar

Marängtårta toppad med jordgubbar är en typisk sommartårta om ni frågar mig! Det bästa är att den går fort att göra också. Och du kan baka samma dag som den ska ätas, då den inte ska stå till sig. Utan man garnerar den strax innan serveringen. Supersmidigt! :)
 
 
Marängtårta med Daimgrädde och jordgubbar 
6-8 port.
 
Sockerkaka
125 g smör
1 dl socker
2 äggulor
1.5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
 
Maräng
2 äggvitor
1 3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
 
Garnering 
3 dl grädde
ev. socker
2 dubbeldaim
jordgubbar
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Klä en långpanna med måtten ca. 20x30 cm med bakplåtspapper.
Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt gulorna under vispning.
Rör ner mjöl och bakpulver, varvat med mjölken, lite i taget. 
Bred ut smeten i formen.
 
Vispa vitorna hårt.
Vispa ner socker och vaniljsocker, lite i taget.
Bred ut över kaksmeten.
 
Grädda mitt i ugnen ca. 15-20 min tills marängen fått lite färg.
Låt kallna.
 
Vispa grädden och ha i krossad Daim och ev. lite socker.
Bre på grädden och toppa med jordgubbar.
 
 
Tips: Det är jättesvårt att få loss pappret utan att marängen spricker. Som ni ser på bilden ovanför försökte jag men den sprack. Så jag klippe bort det överflödiga bara. Så om man tar det någorlunda lugnt när man skär upp den så är det inga problem att lossa från pappret.
Vill man däremot promt ha bort pappret utan att förstöra marängen så testa att smöra pappret innan du har på smeten.
 

Lemon curd

Lemon curd är verkligen oerhört gott och friskt! Jag älskar det! Har bara gjort det en gång, men det räckte för att få mig fast ;) Så nu vill jag testa det i allt! Tror det skulle vara perfekt till tårtfyllning, pajer, cupcakes, kakfyllning, macarons fyllning, scones, aa ni fattar.. En hel del med andra ord!
 
Det här receptet är taget från fantastiska Linda Lomelino.
 
 
Lemon curd 
Ca. 3 dl
 
1 1/2 dl socker
2 stora ägg
saft och finrivet skal från 2 citroner (ca 1 dl saft)
50 g smör, i bitar
 
Häll lite vatten i en kastrull och låt det sjuda.
Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera över kastrullen.
Vispa hela tiden tills den tjocknar.
Ta från värmen och rör ner smöret.
Häll upp i en burk med lock och förvara i kylen upp till en vecka.
 
Tips: Ta normalstora citroner (ja, jag vet, vad är normalstora citroner för mig..) men hellre lite mindre än för stora. Jag tog stora, och det blev lite för mkt citronsmak. Så tror att lite mindre citroner skulle va toppen!  
 
 

#30 Jordgubbsland-tårtan

 

#29 Bröllopstårta i lchf (miniatyr)

 

#28 Bruce Springsteen-tårtan

 
 

#27 Snusdosetårtan

 

#26 Hallontårtan

 

#25 Arieltårtan

 

#24 BMW-tårtan

 

#23 Bandgrävar-tårtan

 

#22 Marängtårta med Daimgrädde och jordgubbar

 

#21 Citrontårtan

 

#20 Fotbollstårtan

 
 

#19 Rapunzeltårtan

 
 

#18 Marängtårta med citronmousse och blåbär

 

#17 Barbietårtan

 
 
 
 

#16 Schwarswaldtårtan

 

#15 Dödskalletårtan

 

#14 Grattis Ette-tårtan

 
Mer info hittar ni här!
 

#13 Fjärilstårtan

 
Mer info hittar ni här!

#12 Carstårtan

 
Mer info hittar ni här!
 

#11 Stakettårtan

 
Mer info hittar ni här!

#10 Chokladtårtan

 
Mer info hittar ni här!

#9 Jordgubbstårtan

 
Mer info hittar ni här!
 

#8 Brownie hallonmoussetårtan

 
Mer info hittar ni här!

#7 Banan-Chokladtårtan

 
Mer info hittar ni här!
 

#6 Hello Kitty tårta

 
Mer info hittar ni här!
 

#5 Hjärttårtan

 
Mer info hittar ni här!

#4 Sverigetårtan

 
Mer info hittar ni här!

#3 Prinsesstårta

Den här tårtan gjorde jag när jag slutade på mitt förra jobb. Har tyvärr ingen bild på den här tårtan, då min mobil tyvärr tog med sig bilderna i graven. Men den va inte jätte mkt att hänga i gran, men hittar jag ngn bild lägger jag upp den.
Men den påminde ganska mkt om min första prinsesstårta. Fast den här gången hade jag köpt färdiga rosor och blad.
 
 

#2 Explosionstårta

 
Mer info hittar ni här! 

#1 Prinsesstårta

 
Mer info hittar ni här!

Chokladtårtbotten

Den här botten tycker jag personligen blir jättebra! Har gjort den flera gånger och alla har uppskattat den. Så rekommenderar den verkligen. :) 
Receptet räcker till en vanlig rund form på 24 cm eller till en långpanna på 30x40 cm. 
 
Det blir 3 st delar, men kom på att jag skulle fota när jag redan hade lagt på lager på den första delen. Därav bara 2 st på bilden ;)
 
Chokladtårtbotten 
4 ägg
4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör 
2 dl mjölk
5 dl mjöl (300 g)
1 dl kakao
4 tsk bakpulver 
1/2 krm salt
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Smöra och bröa formen eller klä med bakplåtspapper. 
 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. 
Smält smöret och rör sedan ner mjölken. 
Rör ner det i äggblandningen. 
Rör ihop mjölet, kakaon, bakpulvret och saltet för sig. 
Rör ner i äggblandningen tills du fått en jämn smet. 
Grädda längst ner i ca. 45 min. 
 
Går jättebra att frysa. 
 
När man gör i långpanna kan man bara dela den 1 gång, så man får 2 delar. Så vill man ha 3 eller 4 så får man göra två bottnar eller för all del dela den på mitten och sen tvärsigenom om man vill ha den mindre. 
 

Grattis Ette-tårtan

Den här tårtan ville en bekant att jag skulle göra till hennes mamma som fyllde 85 år. När hon frågade mig sa jag nej på en gång då jag inte hade det självförtroendet att göra en så betydande tårta. Speciellt inte då jag bara hade hållit på i 5 månader som en hobby. Men varken hon eller min underbara vän Hadjer accepterade min ursäkt! Så efter att Hadjer hade gett mig lite självförtroende tackade jag till slut ja. Och tur var väl det, för shit pommes frites vad jag lärde mig saker!! T.ex. hur man gör någorlunda trovärdiga rosblad, att man inte ska använda Dr. Oetkers sockermassa (svår att jobba med, inte överdrivet god och blir hård), att inte göra stenciler för bokstäverna utan våga göra på fri hand. Det tog sjuukt lång tid att få till bokstäverna! (I dagsläget hade jag gjort dom på fri hand i kristyr istället.) Sen ska man inte ha potatismjöl i hallonkompotten, iaf inte för mkt..! -_-
Hon ville att tårtan skulle smaka hallon och choklad och vara rosa till utseendet med rosor och blad med texten "Grattis Ette".
Såhär blev min tolkning.
 
Består av: 
Ljusa bottnar (gjorde själv)
Mjölkchokladfluff (gjorde själv)
Hallonkompott
Vaniljkräm (gjorde själv)
Spacklad med: 
Chokladsmörkräm
Dekorerad med: 
Sockermassa (färgad med karamellfärg och pastafärg)
 
 
Rostillverkning
 
 
Hur man gör bokstäver när man vill göra det svårt för en ;)
 
Gjorde bladen genom att ta ett riktigt rosblad, lägga den på sockermassan med undersidan neråt och trycka lätt, på så sätt blir det ett naturligt mönster på bladet. Sen tog jag en kniv och skar längs med. "Naggade" sen kanterna med baksidan av kniven.Tadaaaa ett färdigt blad!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fluff

Fluff går snabbt att förbereda och blir supergott i tårtan eller att ha som frosting på cupcakes. Det bästa är att fluff går att göra på nästan all choklad och godis. Allt förutom sånt som innehåller kex, som tex. Kexchoklad, Twix m.m. Så tänk er ert favoritgodis/choklad i "mousseform"! Kan det bli mer nice?! Nope! :)
Receptet räcker till ett lager fyllning eller 6-8 cupcakes.
 
 
Fluff     
200 g choklad (eller 60-80 g gelégodis)
3 dl grädde
 
Finhacka chokladen/godiset.
Smält i kastrull tillsammans med grädden på låg värme. Det får absolut inte koka!!
När allt har smält, låt svalna och ställ in i kylen över natten.
Vispa sedan upp det till önskad konsistens.
 
*Med gelégodis menas allt som innehåller gelatin. Som tex. Zoo, Ahlgrens bilar, Geléhallon etc.
Tips på andra smaksättare är bla. Mjölkchoklad, Japp, Daim, Dumle, aa i stort sett allt! Bara att testa sig fram :) 

Fjärilstårtan

 
Den här gjorde jag till mammas födelsedag i september. Hon önskade sig en tårta med mycket grädde. Eftersom jag hade sett flera som gjort fjärilar på det här sättet (delat en rund tårtbotten på mitten och vänt sidorna utåt), så ville jag också testa göra en. Blev tyvärr inte alls nöjd då jag använde helt fel tyll att spritsa med. Och sen ändrade jag vinkel på handen när jag gjorde den ljusblåa, så dom har olika spritsningar. Så skulle man inte göra.. ;) Insåg sen att jag även hade gjort den mörkblåa "svängen" åt fel håll..! -_-
Men tack och lov var det bara pedantiska jag som störde mig på det. Lärde mig även att svart är väldigt svårt att få till. Nu färgade jag tack och lov bara lite grädde och inte sugarpaste eller liknande. Men det gick åt ungefär 2/3 av en burk Black extra pastafärg. Så gissa om den färgade tungan när man åt den hahah!! 
 
Består av: 
Ljusa bottnar (gjorde själv)
Vaniljkräm (gjorde själv)
Banankompott
Mjölkchokladfluff (gjorde själv)
Dekorerad med: 
Grädde (svart pastafärg och blå karamellfärg)
Choklad
 
(Vred den lite mer utåt efter att jag fotade, vilket syns på slutresultatet.)
 
Utgick ifrån den här bilden
 

Hallonmousse

Den här hallonmoussen är både snabb och enkel att göra. Och den gör sig jättebra i tårtor, speciellt med chokladbottnar. 
Receptet räcker till ett lager eller 5-6 portioner. 
 
Hallonmousse
3 gelatinblad
225 g hallon
0,75 dl socker
3 dl grädde
 
Lägg gelatinbladen i blöt i 5 min. 
Koka hallon och socker några minuter i en kastrull tills alla hallon smällt. 
Sila bort kärnorna. 
Krama ur vattnet från gelatinbladen och smält dom i hallonpurén. 
Vispa grädden (tänk på att inte vispa allt för hårt då gelatinet ska ner). 
När hallonpurén svalnat vänd ihop med grädden och ställ i kylen tills det stelnat. 



RSS 2.0